Els Apunts del subsòl de Fiódor Dostoievski a les trobades del club de lectura

Comparteix

Els Apunts del subsòl, una de les obres més breus de l’escriptor rus, Fiódor Dostoievski, ha estat la darrera lectura comentada al club. Una novel·la que no ha estat viscuda pels participants com una lectura per a passar-s’ho be sinó per a aprendre, que ha demanat dedicació, lentitud i relectura, i que novament com sol passar amb els clàssics, ens ha portat a fer una analogia amb el nostre temps, veure l’etern retorn dels nostres comportaments i l’escassa evolució de la condició humana.

L’obra, considerada clau en la literatura rusa, està estructurada en dues parts. A la primera amb un monòleg interior se’ns presenta el protagonista, una secció que conté un gran rerefons filosòfic, on apareixen pensaments sobre la llei natural, el racionalisme i el lliure albir. A la segona, viscuda pels participants com una part més amena, presenciem tres experiències de la vida del personatge plenes de desesperació i degradació.

Malgrat que en general l’obra no ha gaudit d’una entusiasta acceptació pels participants al club, s’ha reconegut el repte que ha significat llegir-la i s’ha destacat la qualitat literària i la seva traducció. Les aportacions a la trobada han enriquit les percepcions individuals i han animat a acabar la lectura a algunes de les participants.

Apunts dels subsòl, va ser escrita en un moment en què l’autor patia grans trastorns emocionals a conseqüència de la mort de la seva esposa Maria Dmítrievna Issàieva, el 15 d’abril de 1864, i de la posterior mort del seu germà més proper, Mikhaïl. A aquests problemes personals, s’agregaren a més la cloenda de les seves revistes per part de les autoritats i la seva addicció al joc, que li portaria greus problemes financers.

A la Biblioteca trobaràs

Fiódor Dostoievski

També et pot interessar