“El món de l’alpinisme ha fet un tomb que no es el que hem après dels nostres pares”. L’alpinista Jordi Pons va venir a presentar-nos la seva autobiografia

Comparteix

Divendres passat va venir l’alpinista Jordi Pons i Sanjinés (Barcelona, 1933) ha presentar el seu llibre biogràfic Alpinisme sense Ficció, on explica les seves vivències al llarg de més de seixanta anys escalant els cims més alts del món, fotografiant-los i filmant-los. 

Jordi Pons és un dels pioners de l’alpinisme a nivell nacional. Durant la seva dilatada carrera ha escalat els Alps (Mont Blanc, Matterhorn, Eiger, Grandes Jorasses), les Dolomites, els Andes i d’altres cims notoris d’Àsia, Amèrica del Nord, Àfrica i Groenlàndia. De tots ells en destaquen les expedicions a la Serralada del Himàlaia, iniciades a les acaballes de la dècada dels seixanta, que van suposar a nivell estatal la progressiva superació de la barrera dels sis, set i vuit mil metres d’altitud (Annapurna, Dhaulagiri, Ama Dablam, Everest, Cho Oyu).
Vam reviure aquestes experiències a través de les seves filmacions i anècdotes relatades, on l’autor va reivindicar el valor de l’amistat com a pilar fonamental de l’alpinisme primigeni, molt lluny de la mercantilització d’avui.

Et convidem a veure les fotografies de l’acte que va tenir lloc a la Biblioteca Caterina Figueras de Tona i també a descobrir la nostra col·lecció dedicada a la muntanya i l’alpinisme, amb publicacions com: Mentre hi hagi llum: tragèdia al Nanga Parbat d’Eduard Sallent (Desnivel, 2002; pròleg de Jordi Pons); Per Ser tan blanca: del Nanga Parbat a l’Eiger, d’Eduard Sallent (Desnivel: 2004); Cels de Safir: Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils, d’Eduard Sallent (Cossetània, 2008); Progressió en neu i glaç: manual pràctic de Joan Jover (Cossetània, 2008) i La Frontera invisible de Kilian Jornet (Ara Llibres, 2013).

També et pot interessar