El director de cinema Michael Haneke compta amb cinc nominacions als Oscar

Comparteix

El cineasta austríac Michael Haneke, amb el seu darrer film, Amor, opta a cinc Oscar després d’obtenir quatre guardons als Premis del Cinema Europeu, entre ells, el de millor pel·lícula i millor director europeu.

Amor, narra la història de George i Anne, dos professors de música clàssica jubilats amb una gran cultura. La seva filla també es dedica a la música i viu fora de França amb la seva família. Un dia, Anne sofreix un infart. En tornar de l’hospital, té un costat del cos paralitzat. L’amor que ha unit a la parella durant tants anys serà posat a prova.

Sobre Michael Haneke

Va nèixer a Munich, Alemanya, un 23 de març de 1942, però la seva nacionalitat es austríaca. Fill del director i actor alemany Fritz Haneke i de l’actriu austríaca Beatrix von Degenschild, va créixer en una petita localitat rural de Wiener Neustadt (situada al sud de Viena), després del divorci dels seus pares.

Va assistir a la Universitat de Viena per estudiar filosofia, psicologia i drama després de fracassar en els seus primers intents en l’actuació i la música. Després de graduar-se, es va convertir en un crític de cinema i entre 1967 i 1970 va treballar com a editor i dramaturg en l’estació televisiva del sud d’Alemanya Südwestfunk. Com a dramaturg va dirigir diverses produccions escèniques a Alemanya, entre elles obres de Strindberg, Goethe i Heinrich von Kleist a Berlín, Munic i Viena. Va fer el seu debut com a director televisiu al 1973.

Des de 2002 exerceix com a professor de direcció a l’Acadèmia de Cinema de Viena, Àustria, on té fixada la seva residència. Des de 2006 es dedica també a la direcció d’òpera, sent Don Giovanni i Cosi fan tutte de Mozart les seves produccions mes notables. Michael Haneke està casat des de 1983 amb la propietària d’un negoci d’antiguitats de Viena. Ell mateix la descriu com el seu crític més agut i important del seu treball.

A la Biblioteca trobaràs

El Castillo / Michael Haneke. Barcelona: Cameo, 2008
La Cinta blanca / una película de Michael Haneke. Barcelona: Cameo, 2010
Funny games: juegos divertidos / de Michael Haneke. Barcelona: Cameo Media, 2008

Per a saber més

També et pot interessar