El comiat de Bigas Luna

Comparteix

El polifacètic director de cinema Josep Joan Bigas Luna ha mort a causa d’una malaltia a La Riera de Gaià, Tarragona, 2013. Nascut a Barcelona el 19 de març del 1946, inicia la seva carrera professional com a fotògraf per després endinsar-se en el cinema des de l’àmbit publicitari, el disseny i les arts plàstiques. El setè art, des del seu debut, va formar part de la seva vida. 
Bigas Luna és autor d’una extensa filmografia molt relacionada amb la literatura, va adaptar obres literàries, com Tatuaje, el seu primer llargmetratge basat en l’obra de Manuel Vázquez Montalban, Les edades de Lulú, adaptació de la novel·la d’Almudena Grandes, Son de mar, una adaptació d’un llibre de Manuel Vicent amb guió de Rafael Azcona, o Segundo origen, film amb el que estava treballant, inspirat en la novel·la Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo.  
El treball de Bigas Luna va obtenir el reconeixement internacional ben aviat. Al 1979 Bilbao va ser seleccionada per a participar en el Festival de Cinema de Cannes i amb Jamón, Jamón (1992) guanya el Lleó de Plata al Festival de Venècia i el premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Venècia el va tornar a premiar pel seu guió de ‘La teta y la luna‘ (1994). 

Per a saber més

L’univers de Bigas Luna / Filmoteca de Catalunya
A la Biblioteca trobaràs

Angustia / una película de Bigas Luna. Madrid: Divisa, 2008

També et pot interessar