Celebrem el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil amb Shel Silverstein

Comparteix

Avui divendres 2 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil i juvenil, coincidint amb la data de naixement de Hans Christian Andersen. L’IBBY en promou la seva celebració des del 1967, amb l’ànim d’inspirar amor pels llibres i la lectura.

Nosaltres compartim aquestes ganes de transmetre l’amor per la lectura. Avui us parlarem d’un autor que ens va robar el cor fa moltíssims anys, Shel Silverstein, un artista versàtil: compositor, cantant, poeta, dibuixant, il·lustrador i autor de contes infantils, amb grans èxits en tots els camps.

Silverstein va néixer en 1930 a Chicago, els Estats Units. Quan va prestar servei militar, al Japó i a Corea, es va convertir en dibuixant de la publicació Stars & Stripes de l’exèrcit nord-americà. En tornar a la vida civil, va començar a dibuixar caricatures per a revistes com a Look, Sports Illustrated i This Week, però el seu reconeixement li va arribar a l’unir-se a la revista Playboy a mitjans dels anys 50, una relació mantinguda durant vint anys.

A més d’explorar el dibuix Shel Silverstein va gravar el disc, Hairy Jazz, per a Elektra Rècords. Aquest va ser el primer d’una dotzena d’àlbums que va enregistrar Silverstein en una carrera que va durar més de dues dècades.

I paral·lelament a això, va començar a escriure per a infants. El seu primer títol infantil va ser Leocadio, un león de armas tomar (Kalandraka), disponible a la Biblioteca. Després va continuar escrivint i il·lustrant títols que trobareu a les biblioteques de Catalunya.

Però probablement el llibre més famós de Silverstein i el que ens va robar el cor va ser “L’arbre generós”, també disponible a la Biblioteca. Silverstein va trigar quatre anys perquè una editorial el publiqués, el consideraven massa curt, massa trist…

L’arbre generós és una història commovedora sobre l’amor d’un arbre per un nen, amb múltiples lectures, amor incondicional, generositat, reflexions sobre la vida, les relacions, la felicitat…

Enguany la secció d’Estats Units (USBBY) ha estat l’encarregada d’elaborar el cartell i el missatge per a celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, escrit per Margarita Engle i il·lustrat per Roger Mello.

LA MÚSICA DE LES PARAULES
Per Margarita Engle

Quan llegim, al cap ens creixen les ales,
i quan escrivim, cantem amb els dits.
Els mots són tambors, flautes a la plana,
ocells cantors i elefants trompetistes,
rius que discorren, cascades que salten,
papallones volant com artistes.
Les paraules conviden a ballar,
amb ritmes, rimes i els batecs del cor,
repics de peülles i batecs d’ales,
amb rondalles antigues i modernes,
amb contes fantàstics o realistes.
Tant si t’estàs tranquil a casa teva
com si explores fronteres tot cercant
nous territoris i una llengua estranya,
els contes i els poemes et pertanyen.
Quan compartim els mots, les nostres veus
esdevenen música del futur,
pau, alegria i la companyonia
d’un càntic dedicat a l’esperança.
Traducció:
Mercè Ubach

També et pot interessar