Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, celebrem la llibertat de desitjar i estimar com es vulgui

Comparteix

Què és recte? Una línia pot ser recta, o un carrer, però el cor humà, oh, no, està corbat com un camí a través de les muntanyes
Tennessee Williams

Avui 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, se celebra l’acceptació i la inclusió, però també es protesta per la igualtat i la violència en contra del col·lectiu, perquè malgrat els avanços legislatius, encara avui, milions de persones al món pateixen una constant violació dels seus drets humans, també als nostres pobles i ciutats.

El motiu d’aquesta commemoració es remunta un 28 de juny de 1969 en un club nocturn conegut com a Stonewall Inn -famós bar gai de l’època, situat al Greenwich Village, de Nova York-. Allà es va dur a terme una batuda policial amb la finalitat de perseguir als homosexuals, travestís i transsexuals. En contraposició al que es pensava, els 200 clients del local van començar a defensar-se contra la brutalitat policial. Arran dels fets ocorreguts durant aquesta matinada, van tenir lloc múltiples disturbis i manifestacions que es van estendre al llarg del territori nacional. No obstant això, no va ser sinó fins un any més tard, el 1970, quan es va realitzar la primera marxa de l’Orgull Gai, a Central Park de la ciutat de Nova York. La desfilada va portar per nom Christopher Street Liberation Day, i buscava homenatjar a tots aquells membres de la comunitat que havien sofert la violència policial.

Des de la Biblioteca ens sumem a aquesta celebració de l’orgull, de la llibertat i la tolerància amb alguns documents que pots emportar-te en préstec. Volem mostrar la diversitat afectiva, sexual i de gènere a través de la cultura. També us oferim l’especial LGTBI que ha elaborat la Biblioteca Virtual per a commemorar aquest dia, i la guia de lectura LGTBI adreçada a infants i famílies.

Sobre Tennesee Williams

Tennesse Williams (1911-1983) és un dels dramaturgs essencials del segle XX. En les seves obres el focus de l’atenció se centra en l’anàlisi dels sentiments, presentats com l’enigma principal al qual s’enfronta l’ésser humà.
Entre els seus textos teatrals destaquen Figuretes de vidre (1944), Un tramvia anomenat desig (1947), Estiu i fum (1948), La rosa tatuada (1951), La gata sobre la teulada de zenc (1955), Dolç ocell de joventut (1959) o La nit de la iguana (1962). Bona part de les seves obres van ser dutes a la gran pantalla per directors com Elia Kazan o Daniel Mann.
Dins de la seva producció no dramatica es poden mencionar les novel·les La primavera romana de la Senyora Stone (1951) i Moise i el món de la raó (1976), el poemari A l’hivern de les ciutats (1967) i la prosa autobiografica de les Memories publicades el 1976.
La seva obra va ser guardonada amb quatre Drama Critic Circle Awards, dos premis Pulitzer i la Medalla Presidencial per a la Llibertat.

També et pot interessar