Dauder, referent de la cultura catalana

Comparteix

Jordi Dauder i Guardiola (Badalona, 1938- Madrid, 2011), polifacètic i reconegut català, ha mort aquest setembre a l’edat de 73 anys.

La vessant més coneguda de Dauder va ser la d’actor, en la seva trajectòria s’inclouen treballs en el cinema, el teatre i la televisió. Reconegut l’any 2008 amb el Goya al millor actor secundari amb Camino (Javier Fresser). Recentment va se reconegut amb el premi Gaudí d’Honor del 2011 de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya. En l’àmbit televisiu, va assolir la fama amb el personatge de Mateu Montsolís en la sèrie de televisió Nissaga de poder (1996-1998). També va intervenir a Los misterios de Laura, Guante blanco i Herederos, per a TVE; El comisario i Esencia de poder, per a Tele 5; i Los hombres de Paco per a Antena 3. En teatre, destaca el seu treball en obre clàssiques com Medea, així com obres de Chéjov i Shakespeare, que ha presentat en escenaris com el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Beckett o el Centre Dramàtic Nacional.

Llicenciat en Belles Arts i en Història Contemporània per les Universitats de Barcelona i París, parlava, escrivia i traduïa sis llengües, i va fundar, dirigir o col·laborar en revistes com Quimera i El Viejo Topo. A més d’escriure novel·les i llibres de poemes pels quals havia obtingut diversos premis.
Durant el seus quinze anys d’exili a París, conseqüència dels fets del Paranimf de 1956, Dauder va participar en els moviments socials que van propiciar la revolució del Maig francès de 1968 i va ser un dels fundadors de la Lliga Comunista Revolucionària, d’inspiració trotskista, tant de França com d’Espanya. També ha fet sentir la seva veu reivindicativa, per exemple contra la Guerra de l’Iraq l’any 2003.

L’activitat de Jordi Dauder també el va portar a alguns recitals de poesia i lectures dramatitzades com Poèmes d’amour d’Albéniz i El amor brujo de Manuel de Falla, o El rapte del Serrallo de Mozart. Dauder va ser també un dels actors que va impulsar i protagonitzar el 2004, el muntatge (No) En el nostre nom, que amb textos de Miquel Martí Pol, Arthur Rimbaud, Bertold Brecht o Josep M. de Sagarra defensava la pau, i condemnava la guerra.

L’any 2008 la Generalitat de Catalunya va lliurar-li la Creu de Sant Jordi.

Per a saber més
També et pot interessar