Coneix València a través de Vicente Blasco Ibáñez i Joaquin Sorolla

Comparteix

Ara pots conèixer València seguint la vida i obra de  Vicente Blasco Ibáñez (1867-1928) i Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923).  Podràs passejar per la ciutat i endinsar-te en aquells llocs que van marcar la vida dels autors.

Vicente Blasco Ibáñez

Blasco Ibáñez va ser escriptor, polític, periodista, editor, viatger i inclús fundador de colònies a Argentina. Polifacètic i prolífic, Blasco es va definir a si mateix com “un agitador, un artista enamorat de l’acció”. La seva figura i la seva obra no van haver d’esperar a la seva mort per a traspassar fronteres, ja que en la seva època va ser un home generalment respectat i admirat tant a Espanya com a l’estranger. Va consolidar la seua fama internacional al consagrar-se als Estats Units al 1919 amb la publicació en anglès de la seva novel·la Los cuatro jinetes del Apocalipsis (1916).

Viatger incansable, va arribar a fer la volta al món i va viure en altres ciutats, però mai va oblidar la seva València natal, on va tornar moltes vegades. Al 1928 va morir a Menton (ciutat de la Costa Blava fronterera amb Itàlia).

Joaquín Sorolla

La personalitat de Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923) no coincideix amb el tòpic romàntic del geni ni amb el prototip bohemi de les avantguardes. L’artista dedicava tot el seu temps a la pintura, gairebé amb l’única excepció de les estones dedicades a la seva família. La projecció internacional de l’obra de Sorolla implicava freqüents viatges que realitzava sovint en solitari, allunyant-se de les seves amistats, dona i fills. La correspondència era doncs imprescindible per mantenir el contacte quotidià amb els seus. A Clotilde García del Castillo, la seva esposa, rares vegades li faltava una amorosa carta diària quan els separaven motius de treball; a finals de febrer de 1908 li escrivia: ja t’he explicat la meva vida d’avui … sempre et dic el mateix, pintar i estimar-te, això és tot.

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Joaquín Sorolla. Barcelona: Polígrafa, 2006

També et pot interessar