Club de lectura amb Maria Lluïsa Latorre

Comparteix

El darrer Club de lectura de la temporada està dedicat a la novel·la De Susqueda a Tübingen, Diari d’una metgessa i comptarem amb la visita de la seva escriptora, Maria Lluïsa Latorre. 
Us recordem que ja teniu disponibles a la Biblioteca els exemplars que s’hauran de llegir abans del dia de l’acte, el 20 de juny a les 19h.

Sobre la novel·la

La idea central de l’obra és la biografia d’una guaridora que serà acusada de bruixa. La història comença al poble de Susqueda l’any 1582 quan la protagonista té dotze anys. És just la dècada en què es va intensificar la cacera de bruixes a Europa, una obstinada persecució que va portar més de seixanta mil persones a la tortura i a la mort, la majoria dones.

Per endinsar el lector en aquest fenomen repressiu tan cruent i llarg -entre 1450 i 1750-, i mal conegut com és la cacera de bruixes, l’autora ha estructurat la història de la Paula Krüger en tres parts. La primera mostra com l’àvia i la mare que són llevadores i remeieres, li transmeten els seus sabers, alhora que el pare, un alemany erudit, li dóna una instrucció privilegiada. La segona descriu el seu pas per la ciutat suaba de Tübingen, on aprèn la medicina oficial.

La tercera i última desenvolupa la pràctica de la seva professió en el marc dels canvis i les tensions socials de la Catalunya de finals del segle XVI i principis del XVII fins que, l’any 1618, és acusada de bruixa per les elits locals de Susqueda i Rupit. Després d’un judici ple d’irregularitats -com van ser la majoria- és condemnada a morir penjada a la forca. Mentre té lloc la tortura per tal que delati les còmplices, en una cel·la tenebrosa del palau dels Montcada, a Vic, un gir inesperat conduirà el relat a un desenllaç sorprenent.

L’argument, la majoria de personatges i la protagonista, la Paula Krüger són inventats, però el context on evolucionen és verídic i l’autora s’ha pres la llibertat de fer-hi sortir alguns personatges que van existir, com per exemple el pastor Pere Torrent, àlies Cufi, o l’Eufrasina Puig de Rajols, tots dos acusats i executats per bruixeria. O el noble senyor Antoni Vila i de Savassona, governador general de Rupit, un dels principals impulsors de la cacera de bruixes a Osona.

Sobre l’autora

Maria Lluïsa Latorre Casellas va néixer a l’Esquirol el 28 de febrer de 1961. Als cinc anys va anar a viure a Vic amb la seva família i va compaginar els estudis ordinaris amb activitats com piano, mecanografia i dansa. Als divuit anys va cursar estudis de medicina a Reus i els va acabar l’any 1985.

Del 1979 al 1989 va ser teclista del grup de rock Duble Buble, formació que a l’abril de 2007 va treure a la venda el CD Revisitant Duble Buble, un recull dels seus temes més emblemàtics, posats al dia i enregistrats en format digital. 

El novembre de 2006 va publicar la seva primera novel·la. Els peons de l’assassí, una història d’intriga que té lloc a Nova York i Barcelona. L’abril del 2011 s’edita el seu llibre, Dones ivisibles, 50 retrats de dones que han canviat la història sense que la història ho reconegui. Actualment resideix a Tordera on exerceix de metgessa al Centre d’Atenció Primària des de fa 15 anys.

Per a saber més

També et pot interessar