Claudio Magris guardonat amb el premi FIL de literatura

Comparteix

Claudio Magris ha estat guardonat amb el premi de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL), ciutat de Mèxic. El jurat ha destacat que l’expert en literatura alemanya “encarna la millor tradició humanista en la que concilien la seva pròpia existència amb la memòria col·lectiva de la història i de les cultures que conformen l’espai de l’Europa central com a lloc de diàleg entre cultures del Mediterrani i les cultures del Danubi”.

Nascut a Trieste (Itàlia) el 1939, l’escriptor i assagista Claudio Magris es va graduar com a germanista a la universitat de la seva ciutat natal el 1962. Els seus estudis han contribuït a difondre al seu país i el coneixement de la cultura centreeuropea amb publicacions que conjuguen la narració, l’assaig i la literatura de viatges, entre les quals destaquen: Conjeturas sobre un sable (1984), El Danubio (1986), Otro mar (1991), Microcosmos (1997), i A ciegas (2005). La seva obra aborda temes com el totalitarisme, la identitat, la violència, el feixisme, la utopia i el desencantament. Com a assagista, s’ha interessat per l’obra entre d’altres, de I.T.A. Hoffmann, Hermann Hesse i Jorge Luis Borges. És a més columnista habitual en destacats diaris europeus com Corriere della Sera i ha traduït a l’italià a Henrik Ibsen, Heinrich von Kleist i Arthur Schnitzler.

A part del Premi Strega (1997), el més important de les lletres italianes, i l’Erasmus d’Holanda (2001), va obtenir el premi periodístic Juan Carlos I pel seu article El titiritero de Madrid, publicat en Corriere della Sera. Va ser nomenat Cavaliere di Gran Croce Ordine al mèrit de la República Italiana (2002) i guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres al 2004. Al 2014 rep el premi de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL), ciutat de Mèxic.

Per a saber més

Articles de Claudio Magris al diari Corriere della Sera.
Entrevista a Claudio Magris en Una Belleza Nueva (amb subtítols en castellà).
Premio Príncipe de Asturias de las Letras 2004
María Luisa Blanco, “Entrevista: Un pensador sin fronteras. Claudio Magris“, Babelia, 1-2-2003.
Tesis doctoral sobre Claudio Magris. Claudio Magris la literatura de la frontera, per Yvonne Aversa.

A la Biblioteca trobaràs

Vostè ja ho entendrà / Claudio Magris. Edicions de 1984, 2007
Microcosmi / Claudio Magris. Garzanti, 1997

També et pot interessar