Cinema documental

Comparteix

La productora de documentals Parallel 40, organitzadora de DocsBarcelona, s’encarrega també de la iniciativa El Documental del Mes que pretén acostar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques.
Amb aquesta finalitat, el primer dijous de cada mes estrenen una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i la resta de l’Estat espanyol.

Els Documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l’Estat.

Aquest mes de febrer estrenen Ithemba de la directora Elinor Burkett. Elinor Burkett és escriptora, productora i directora. La seva carrera com a documentalista l’ha portada de Cuba a Mongòlia i de Kirguizistan a Zimbawe. Ha estat reportera pel Miami Herald amb qui ha escrit 9 llibres, i ha treballat per les principals revistes americanes. El 2010 va guanyar un Oscar pel millor curt documental Music by Prudence i la seva feina ha estat reconeguda en diverses ocasions per organitzacions com el National Press Club, el Penney-Missouri o la New York Newswomen.

Sinopsis de Ithemba

Imagina’t un país on cada setmana hi moren més persones a causa de la SIDA, la malnutrició i la falta d’atenció mèdica, que les que moren a l’Afganistan, l’Iraq o Darfur. On els hospitals funcionen sense metges, les ciutats poden passar mesos sense aigua corrent, i la taxa de desocupació és del 90%.
Imagina’t ara com és circular per aquest país -on els discapacitats són vistos com a éssers maleïts- amb cadira de rodes, sense poder fer servir les mans o amb alguna altra discapacitat. No cal que t’ho imaginis. Ithemba –“esperança” en ndebele – et porta a Zimbabwe a través de Liyana, un conjunt musical format per vuit joves discapacitats que afronten amb sentit de l’humor i valentia la caòtica realitat del seu país i els prejudicis socials i culturals profundament arrelats.

A la biblioteca trobaràs

Así se crean documentales para cine y televisión / Llorenç Soler. Barcelona: CIMS, 1999
El Documental / Magadalena Sellés. Barcelona: UOC, DL 2008
Los Espigadores y la espigadora / film de Agnès Varda. Madrid: El País, 2007
Buena vista social club: música cubana, gente cubana, poesía cubana, sabor cubano / un film de Wim Wenders. Madrid: El País, 2007
Caminantes / dirigido por: Fernando León de Aranoa. Madrid: El País, 2007
Starpower: el poder de las estrellas / dirección: Hugh Munro Neely. Paycom Multimedia, 2005
Las Diosas del amor guión y producción: Saul J. Turell y Graeme Ferguson. Paycom Multimedia, 2005


També et pot interessar