Bíblia de pedra nova novel·la de l’escriptor resident a Tona, Marc Capdevila

Comparteix

El guionista i autor Marc Capdevila ha escrit la novel·la històrica, la Biblia de pedra, que s’endinsa en un dels patrimonis artístics més importants de Catalunya, l’església de Santa Maria de Ripoll del segle XII. A la novel·la, publicada per Edicions 62, hi té cabuda l’amor trobadoresc, l’àmbit quotidià, el sistema feudal i l’organització social amb les lleis de l’època i l’ús i abús de poder per part dels nobles. 

Sobre la Biblia de pedra

La bíblia de pedra s’emmarca en la construcció de la magnífica portalada esculpida a l’església de Santa Maria de Ripoll. Aquest és el somni que volen acomplir el comte Ramon Berenguer IV, l’abat Gausfred i el mestre Ermengol. L’abat i el seu home de confiança Ermengol fa anys que treballen en el disseny dels plànols,  on han d’incloure les escenes evangèliques de la Bíblia que es conserva a l’escriptori del monestir.

La història se situa a l’estiu de 1162, quan Ripoll presumeix d’activitat als seus carrers: bracers, talladors, picapedrers, jornalers i escultors han arribat a la vil·la des de fa un parell d’anys. No és estrany, doncs, que enmig de tanta agitació, una jove meuca emmalalteixi misteriosament i agonitzi en les més estranyes circumstàncies. Les autoritats de Ripoll volen girar full, però una dona s’obstina a esbrinar què li ha passat. 


Sobre l’autor, Marc Capdevila Clapera

Marc Capdevila Clapera (Vic, 1966). Després d’alguns reconeixements en relat curt, l’any 2007 fou guardonat amb  el premi Sebastià Juan Arbó per Aigua pudenta, una novel·la de postguerra ambientada a Tona, el poble on viu des de fa anys. Més endavant, amb La Querosenca, abordà amb ironia optimista les conseqüències de la crisi econòmica.
És guionista de la websèrie catalana Solisombra. Braç a braç amb el seu germà Joan, han realitzat diversos documentals per a televisió, com Els búnquers de Franco o Manén, el geni oblidat.

A la Biblioteca trobaràs

Aigua pudenta / Marc Capdevila. Cossetània, 2010

També et pot interessar