Art Spiegelman obté el guardó més important del còmic

Comparteix

El nord-americà Art Spiegelman ha rebut el guardó més important del novè art, al 38è Festival Internacional de Còmic d’Agulema (oest de França).

Art Spiegelman neix el 1948 a Estocolm, on s’havien establert els seus pares, Vladek i Anja després d’haver passat pels camps de concentració nazis. Posteriorment, al 1951, es traslladen a Nova York.

A la dècada dels 60 combina diferents treballs, com la realització de la sèrie de cartes Garbage Pails Kid per la Topps Chewing Gum Co. amb la creació d’historietes underground, en molts casos de tall autobiogràfic.

Al 1977 es casa amb Francoise Mouly. A l’any següent ambdós crearien la revista Raw, sinònim des de llavors d’avantguarda al món del còmic. Sota aquesta capçalera tindran cabuda historietes d’autors americans artísticament inquiets, així com el treball de diversos autors europeus desconeguts al nou continent.

També serà dins de la revista Raw on comença la serialització de Maus, la narració de les aventures de la família Spiegelman a l’alemanya nazi. Publicada en forma de dos toms, i traduïda a multitud d’idiomes, és segons la crítica, una de les obres mestres del novè art de tots els temps. L’obra va rebre un premi Pulitzer al 1992.

Des de llavors, el treball de Spiegelman s’ha desenvolupat entre les tasques d’il·lustrador (col·laboracions en revistes com The New Yorker, o el llibre The Wild Party il·lustrant un poema clàssic de Joseph Moncure) i les de magisteri (en institucions com New York School of Visual Arts).

A la Biblioteca trobaràs:

Spiegelman, Art. Maus: relat d’un supervivent. Palma: Inrevés, 2006.
Spiegelman, Art. Sense l’ombra de les Torres. Barcelona: Norma, 2004

 

També et pot interessar