Arrugas guardonada amb dos Goya

Comparteix


L’adaptació cinematogràfica del còmic Arrugas, del dibuixant i guionista valencià Paco Roca ha estat guardonada amb el millor llargmetratge d’animació. Alhora la pel·lícula dirigida per Ignacio Ferreras ha aconseguit, per primera vegada per a una obra d’aquest gènere, el Goya al millor guió adaptat.

Sobre Arrugas

Emili, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’avis per la seva família després de sofrir una nova crisi d’Alzheimer. Allí, aprèn a conviure amb els seus nous companys –cadascun amb un quadre “clínic” i un caràcter ben diferents– i els cuidadors que els atenen. Emili s’endinsa en una rutina diària de cadència morosa amb horaris prefixats –la presa dels medicaments, la migdiada, els menjars, la gimnàstica, la tornada al llit…– i en el seu pols amb la malaltia per intentar mantenir la memòria i evitar ser traslladat a l’última planta, la dels impedits, compta amb l’ajuda d’Ernesto, el seu company d’habitació…

Paco Roca aborda en Arrugues temes delicats, fins ara escassament tractats en el còmic, com són l’Alzheimer i la demència senil. I ho fa d’una manera intimista i sensible, amb algunes anotacions d’humor però sense caure en cap moment en la caricatura. L’aire de versemblança que es respira en el relat s’ha vist propiciat per un acurat treball de documentació. Paco Roca va començar a recopilar anècdotes dels pares i familiars ancians dels seus amics i va visitar residències d’avis per saber com era la vida en elles, un material de primera mà que li ha servit per estructurar una consistent ficció. L’edició francesa d’Arrugues de la mà de l’editorial Delcourt ha estat tot un èxit de vendes i crítica i s’ha reeditat als pocs mesos de la seva publicació.

Per a saber més

Pàgina oficial de Paco Roca

A la Biblioteca trobaràs

Arrugas / Paco Roca. Bilbao: Astiberri, 2007
Las Calles de arena / Paco Roca. Bilbao: Astiberri, 2009
El Invierno del dibujante / Paco Roca. Bilbao: Astiberri, 2010

També et pot interessar