Adéu a un mestre de mestres, Martí de Riquer

Comparteix

El dimarts, Martí de Riquer, erudit  i romanista especialitzat en literatura catalana medieval, trobadoresca i del segle d’or espanyol, va morir a Barcelona. La seva obra és cabdal per al desenvolupament de la filologia catalana, de la castellana, de la provençal,  i de la francesa. Martí de Riquer era el més antic dels membres de número de la Real Academia Espanyola (RAE). La trajectòria de Martí de Riquer ha estat reconeguda amb nombrosos premis com ara el Premi Ramon Llull (1970), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (1983), el Premi Príncep d’Astúries de les Ciències Socials (1997), el Premi Nacional de les Lletres del Ministeri de Cultura (2000) o la Creu de Sant Jordi (1992).

Llicenciat en Filologia i Lletres per la Universitat de Barcelona, al 1942 comença a exercir la docència; el 1945 obté el títol de doctor en Filologia Romànica per la Universidad de Madrid. El 1950 esdevé el primer catedràtic d’Història de les Literatures Romàniques i el 1965 és nomenat vicerector de la Universitat de Barcelona. Després d’impartir classes a la Universitat Autònoma de Barcelona (1970-1976), torna a la Universitat de Barcelona, on exerceix activament fins al 1982. Del 1987 al 1990 és professor emèrit de la seva Facultat de Filologia.

Gran dinamitzador dels estudis de literatura medieval, el nombre de les seves publicacions sobrepassa els tres-cents títols. Inicia les seves investigacions en el camp de l’humanisme i en el de la lírica cortesana, i passa posteriorment a l’estudi de la lírica trobadoresca, la literatura del segle d’or castellà, la novel·la cavalleresca i les literatures romànica i artúrica. Part de la seva obra se centra en els estudis monogràfics i les nombroses edicions de La Chanson de Roland, el Cantar de Mío Cid, el Tirant lo Blanc i el Quixot. Destaquen, a més, la traducció i les edicions de clàssics catalans, especialment de Cerverí de Girona, Bernat Metge, Antoni Canals, Jordi de Sant Jordi i Andreu Febrer. També ha publicat diverses antologies de literatura catalana, espanyola i universal.

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Historia de la literatura universal / Martín de Riquer y José María Valverde. Gredos, 2007
La Poesía de los trovadores / edición de Martín de Riquer, Isabel de Riquer. Espasa Calpe, 2002
Història de la literatura catalana / dirigida per Martí de Riquer. Ariel, 1986-1988
Les Poesies de Jordi de Sant Jordi: cavaller valencià del segle XV / Martí de Riquer, Lola Badia. Tres i Quatre, 1998


També et pot interessar