Adéu a les pantalles en la primera infància, el que es va recomanar des del CAP en la trobada de Lletra Menuda

Comparteix

El 2 d’octubre Lletra Menuda va organitzar una conferència destinada als educadors de la primera infància, famílies, tutors, mares, pares, docents. Irene Lara Vega, referent de benestar emocional, de l’equip del CAP Tona, ens va parlar sobre l’efecte de l’abús de les noves tecnologies, i d’algunes tècniques per disminuir el temps que passen els nostres infants davant de les pantalles.

De tots els consells, podríem destacar que els menors de dos anys, no haurien d’exposar-se mai a pantalles, ja que no ajuden al desenvolupament del cervell. Atorguen una gran quantitat d’estímuls incomprensibles per als més petits. L’explicació de contes i el joc són molt importants en aquesta etapa, genera interacció i vincles amb els referents. El contacte físic i emocional amb la mare i el pare és fonamental per a un desenvolupament normal i per establir un bon vincle afectiu.

De 18 a 24 mesos l’ús de les pantalles hauria de ser molt limitat. De 2-5 anys, 1 h al dia i de 5-12 anys, 1,5 h al dia.

Vivim en un món on la tecnologia forma part de la nostra quotidianitat, en tot moment i en qualsevol lloc, inclosa la biblioteca, trobem pantalles, però Irene Lara, va fer veure que cal aïllar els infants, sobretot en les primeres edats. Com a consell, va recomanar escollir continguts de qualitat. Si mirem fotografies per exemple, fer que la interacció amb la pantalla no es limiti només mirar, sinó preguntar on érem?”, “què vam fer?”, “amb qui?”, “ens va agradar?”… L’acompanyament d’una persona adulta per explicar que visualitzen és prioritari.

En cap cas s’haurien d’utilitzar les pantalles per a calmar a l’infant. Si l’hi donem quan està enfadat o frustrat no aprendrà a gestionar les seves emocions, i a la llarga pot ser negatiu. És molt millor demanar-li què li passa i com el podem ajudar (vols una abraçada?). Cal evitar el cangur tecnològic, fer ús de pantalles amb altres activitats, i usar-les durant els àpats. Les pantalles sovint distorsionen els moments de calma per estar en família i parlar.

Mai s’ha d’oblidar, però, que els adults som el model a seguir per als infants. La reducció del temps que passem davant de les pantalles passa també per nosaltres.


També et pot interessar