Acompanya’ns a la presentació del llibre Matagalls, la Muntanya i l’Aplec

Comparteix

El 20 de desembre a les 19h us convidem a la presentació de Matagalls, La Muntanya i l’Aplec (Farell Editors)Un llibre que ens apropa a una de les tradicions catalanistes i d’amor a la muntanya més arrelades. El viladrauenc d’adopció i autor, Oscar Farrerons Vidal, ens oferirà una petita mostra del que amaguen les seves pàgines, gairebé 70 anys d’aplec, història, anècdotes, camins per a l’ascensió al cim, naturalesa i tradició. Un recordatori del pare Claret i de la poesia de mossèn Cinto Verdaguer

Sobre Matagalls. La Muntaya i l’Aplec

El Matagalls és la muntanya més al nord del Montseny, situada entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el poble del Montseny al Vallès Oriental. El topònim Matagalls apareix esmentat el 1500. Hi ha variades versions etimològiques de l’origen del nom, relacionades amb els conceptes de grandiositat, turó alt, pedres triturades per la neu, matolls… Tot i això n’hi ha una més popular basada en la cacera del gall fer.

La Creu de Matagalls és plantada al cim des de temps molt antics, documentada ja el 1614. El motiu original dels Aplecs és venerar la Creu de Matagalls, reposada el 1840 per sant Antoni Maria Claret després que les inclemències aterressin l’existent fins aleshores. Amb el pas del temps la creu de fusta fou substituïda per una de pedra i després per l’actual de ferro. Des de 1950 cada segon diumenge de juliol se celebra l’Aplec de Matagalls.

Sobre Oscar Farrerons Vidal

Arquitecte i doctor en enginyeria  multimèdia, nascut el 1967 a Barcelona, viladrauenc d’adopció. Professor d’Enginyeria Gràfica, amb expertesa en projectes d’aigua i sostenibilitat, a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Excursionista i estudiós del Montseny, fundador i impulsor del grup Amics de les Fonts de Viladrau, així com administrador del portal Fonts de Viladrau. Ha publicat diversos articles als àlbums de l’Aplec de Matagalls, col·laborat en tasques de recerca i publicat els llibres, El paradís del Montseny, El Montseny. 51 passejades per descobrir i Matagalls, la Muntanya i l’Aplec.

És membre de la Junta de l’associació Amics Aplec de Matagalls, del comitè científic de l’International Conference on Water and Sustainability, i de la Junta de l’associació Amics del Montseny.

A la Biblioteca trobaràs

Matagalls: la muntanya i l’aplec / Oscar Farrerons Vidal. Farell, 2017
El Montseny: 51 passejades per descobrir / Òscar Farrerons Vidal, Lluís Pagespetit Blancafort. Farell, 2016

També et pot interessar