Sobre Matagalls. La Muntaya i l’Aplec
El Matagalls és la muntanya més al nord del Montseny, situada entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el poble del Montseny al Vallès Oriental. El topònim Matagalls apareix esmentat el 1500. Hi ha variades versions etimològiques de l’origen del nom, relacionades amb els conceptes de grandiositat, turó alt, pedres triturades per la neu, matolls… Tot i això n’hi ha una més popular basada en la cacera del gall fer.
La Creu de Matagalls és plantada al cim des de temps molt antics, documentada ja el 1614. El motiu original dels Aplecs és venerar la Creu de Matagalls, reposada el 1840 per sant Antoni Maria Claret després que les inclemències aterressin l’existent fins aleshores. Amb el pas del temps la creu de fusta fou substituïda per una de pedra i després per l’actual de ferro. Des de 1950 cada segon diumenge de juliol se celebra l’Aplec de Matagalls.
Sobre Oscar Farrerons Vidal
Arquitecte i doctor en enginyeria multimèdia, nascut el 1967 a Barcelona, viladrauenc d’adopció. Professor d’Enginyeria Gràfica, amb expertesa en projectes d’aigua i sostenibilitat, a la Universitat Politècnica de Catalunya.
Excursionista i estudiós del Montseny, fundador i impulsor del grup Amics de les Fonts de Viladrau, així com administrador del portal Fonts de Viladrau. Ha publicat diversos articles als àlbums de l’Aplec de Matagalls, col·laborat en tasques de recerca i publicat els llibres, El paradís del Montseny, El Montseny. 51 passejades per descobrir i Matagalls, la Muntanya i l’Aplec.
És membre de la Junta de l’associació Amics Aplec de Matagalls, del comitè científic de l’International Conference on Water and Sustainability, i de la Junta de l’associació Amics del Montseny.
A la Biblioteca trobaràs
Matagalls: la muntanya i l’aplec / Oscar Farrerons Vidal. Farell, 2017
El Montseny: 51 passejades per descobrir / Òscar Farrerons Vidal, Lluís Pagespetit Blancafort. Farell, 2016