50 anys de la mort de William Faulkner

Comparteix

El poeta i narrador nord-americà William Faulkner va néixer a Mississippi el 25 de setembre de 1897. La seva infància va transcórrer a les rodalies d’Oxford, lloc de residència familiar des de 1902.

Faulkner va abandonar els estudis al 1915 i va començar a treballar al banc del seu avi. A la Primera Guerra Mundial va ingressar a les forces aèries de Canadà, va estudiar un temps a la Universitat de Mississippi, i temporalment va treballar per a una llibreria de Nova York i un diari de Nova Orleans. En tornar a la seva ciutat, va entrar a la Universitat de Mississippi com a veterà però, una vegada més, va tornar a deixar els seus estudis. Llavors, començaria la seva incursió per l’univers literari.

Mentre creava els seus primers escrits, Faulkner es guanyava la vida com a pintor de sostres i portes. Al 1924 va publicar pel seu compte El faune de marbre, un llibre de poemes, l’únic que va escriure. A l’any següent va viatjar a Nova Orleans on va treballar com a periodista i va conèixer a l’escriptor de contes nord-americà Sherwood Anderson, que el va ajudar a trobar un editor per a la seva primera novel·la, La paga dels soldats (1926), i el va convèncer perquè escrigués sobre la gent i els llocs que coneixia millor. 

Després d’una temporada que va dedicar a viatjar per Europa, l’escriptor va començar a escriure una sèrie de novel·les ambientades al fictici comtat de Yoknapatawpha. Dins d’aquestes obres es poden destacar “Sartoris” i “El soroll i la fúria”, títols que se sumen a uns altres com a “Santuari”, “Llum d’agost”, “Pilón”, “Intrús en la pols” i “Requiem for a Nun”, entre d’altres.

A excepció d’alguns viatges a Europa i Àsia, i una estades breus a Hollywood com a guionista, va treballar en les seves novel·les i contes en una granja a Oxford, on va establir la seva residència al casar-se amb l’amor de la seva infància, Estelle Oldham. 

Al 1949, Faulkner va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura i, al 1955, va guanyar el Premi Pulitzer gràcies a la seva novel·la titulada “Una rondalla”. Pels seus “Collected stories”, el poeta i narrador va rebre, de manera pòstuma, el National Book Award.

Considerat com un gran exponent de la literatura nord-americana, Faulkner es va dedicar a augmentar la seva obra amb una gran quantitat de contes i novel·les fins que, el 6 de juliol de 1962, la mort va interrompre la seva inesgotable creativitat.


A la Biblioteca trobaràs

De esta tierra y más allá / William Faulkner. Barcelona: Seix Barral, 1999
¡Absalón, Absalón! / William Faulkner. Madrid: Debate, 1991

També et pot interessar