25 de Gener: Joseph Conrad, El corazón de las tinieblas. A càrrec del filòsof Massimo Desiato

Comparteix

Novel·lista britànic d’origen polonès considerat un dels grans escriptors moderns. Fill d’un noble polonès, va quedar orfe als onze anys i va estar sota la tutela de la seva àvia i el seu oncle paterns. Als setze va abandonar Polònia rumb a Marsella, on va iniciar la seva marxa com a marí mercant, que el duria en una primera etapa a comerciar amb armes per a les tropes carlistas espanyoles i a un intent de suïcidi. Davant la impossibilitat d’arribar a oficial de la marina francesa i fugint del perill de ser reclutat per l’exèrcit zarista (era súbdit rus de la Polònia ocupada), es va traslladar a Londres al 1878, sense saber anglès. Dos anys després va aprovar l’examen que el va convertir en segon oficial de la marina mercant, i sis anys més tard aconseguiria el grau de capità, gairebé al mateix temps que va passar a ser súbdit britànic. Va navegar durant tota la dècada següent, particularment pels mars del sud, Àfrica i el riu Congo, experiències que es reflectirien en la seva obra posterior.

Conrad no va començar a escriure fins a 1889 amb  La bogeria de Almayer (1895), que no acabaria fins a cinc anys després, durant aquest temps va continuar navegant, activitat que va abandonar definitivament al 1894. L’èxit, no obstant això, va trigar en arribar-li; el va aconseguir amb Chance (1912), al vendre més de 13.000 exemplars en dos anys. Des del principi els seus llibres van ser ben rebuts per la crítica. Encara que la major part de les seves narracions tenen com a teló de fons la vida al mar i els viatges a ports estrangers, la seva no és una literatura de viatges en sentit estricte. Aquests constituïxen, per a Conrad, l’àmbit on es desenvolupa la lluita dels individus entre el bé i el mal, l’escenari on es projecten les seves obsessions i, en particular, la seva solitud, la seva escisió, el desarrelament.

Sobre el llibre:

La novel·la que va inspirar a Coppola per a crear Apocalipsi Now és una de les obres mestres del segle XIX. El llibre narra el viatge que el protagonista, Marlow, fa per un riu del Congo a la recerca de Kurtz, un agent comercial que pel que sembla s’ha tornat boig, ha creuat la feble línia d’ombra que separa el bé del mal i es lliura amb plaure a les més terribles atrocitats.

Per a saber més:
https://www.elortiba.org/conrad.html
https://radio.canalextremadura.es
https://www.javiermarias.es/
https://ve.kalipedia.com/

També et pot interessar