‘”Lo ideal sería tener el corazón en la cabeza y el cerebro en el pecho. Así pensaríamos con amor y amaríamos con sabiduría'”, ens deixa Quino, el creador de Mafalda

Comparteix

“Algunos me aman por ser como soy, otros me odian por la misma razón, pero yo vine a esta vida a tratar de ser feliz ¡No a complacer a nadie!”

QUINO, Joaquín Salvador Lavado, ens ha deixat a 88 anys. Fill d’immigrants andalusos, neix a la ciutat de Mendoza (l’Argentina) el 17 de juliol encara que en els registres oficials diuen que va néixer el 17 d’agost. Des que va aparèixer a aquest món, l’anomenaven Quino per a distingir-lo del seu oncle Joaquín Tejón, pintor i dibuixant publicitari amb qui a 3 anys descobreix la seva vocació i més endavant es forma com a il·lustrador, per a després passar una breu etapa a la Universitat de Belles Arts de Mendoza. El diari El Mundo va començar a publicar la seva historieta de Mafalda, que es va fer molt popular a tota Amèrica Llatina i Europa.

Mafalda era una noieta argentina d’una família de Buenos Aires de classe mitjana amb un agut sentit de la justícia, un bon ull per a les hipocresies socials i polítiques i un sentit de l’humor mordent. Mafalda va ser concebuda per primera vegada el 1962 com a personatge publicitari per anunciar els productes de Mansfield, el seu enginy va encantar als editors de Primera Plana, El Mundo i Siete Dias Ilustrados, una revista setmanal.

Després de 1973, Quino només va recuperar Mafalda per promoure projectes humanitaris (principalment UNICEF) o per al còmic Quinoterapia (Quinoteràpia), on viatgem a través del món de la medicina i la terapèutica pel seu costat més irònic i mordaç, podem veure per exemple, com la policia dispara als manifestants amb Valium.

L’humor de Quino es va definir per la seva mirada àcida sobre la política, l’economia, la societat i els estats repressius, sense deixar mai de banda la compassió per les víctimes d’aquestes situacions. Una mirada que es va veure influïda per la turbulència política que patia l’Argentina al segle XX, però que abastava alhora temes universals. Quino ha estat reconegut a Europa i Amèrica Llatina i la seva obra s’ha traduït a més de 30 idiomes, entre ells al català. Trobaràs a la Biblioteca Tot Mafalda, editat per Lumen. Un llibre per al 50è aniversari del personatge, que recull totes les tires publicades de Mafalda, així com la resta de vinyetes, historietes i il·lustracions basades en ella.

Per a saber més

Joaquín Soler Serrano entrevista l’humorista gràfic argentí Quino, creador de Mafalda, al programa de RTVE A Fondo.

També et pot interessar