150 anys del naixement del pintor Gustav Klimt

Comparteix

Es compleixen 150 anys del naixement de Gustav Klimt, el pintor del mític quadre El petó. Gustav Klimt va néixer el 14 de juliol de 1862 a Baumgarten, molt a prop de Viena. Va ser el segon de 7 fills. Malgrat el seu origen, de familia humil, al 1876, i només amb catorze anys va ingressar a l’escola d’arts aplicades de Viena amb una beca i es va convertir en un especialista del dibuix. Els seus professors, apreciant el seu talent, el van animar a endinsar-se a la pintura. Aviat va destacar i va ser premiat per la seva pintures decoratives i ornamentals en edificis públics.

Els seus treballs es caracteritzen per un estil alegòrico-simbòlic, el seu ús del pa d’or i la seva aproximació a l’Art Nouveau van caracteritzar el seu treball. Klimt va defensar la destrucció creadora i va crear un grup d’artistes que advocaven per l’art total i per la llibertat pictòrica, enfrontant-se amb la hipòcrita societat de l’època. Els retrats, sovint envoltats d’un entorn artificial i el paisatge on mai té la presència humana, són dos constants en la seva obra. L’extremada sensibilitat i les ornamentacions detallades de fons i vestits, també són signes d’identitat de la seva pintura. Va tractar temes com l’erotisme, la maternitat, la mort,…. i sentiments d’amor com petons, abraçades i carícies.

El fris de Beethoven, de 1902, és la seva obra més aclamada. El petó la més coneguda. Dánae i el Retrat de Adele Bloch-Bauer completen el millor de la seva producció.

Gustav Klimt va morit sobtadament el 6 de febrer de 1918.


Per a saber mésA la Biblioteca trobaràs 

Klimt: una recopilación de obras de la Biblioteca de Arte Bridgeman / Nathaniel Harris. Buenos Aires: Librería Técnica, 1997

Mami … ¿duermes?: [Klimt] / Cati Wajs. Zaragoza: Laberinto de las Artes, 2010

També et pot interessar