100 anys del naixement de Roald Dahl, autor de contes com Charlie i la fàbrica de xocolata i Matilda

Comparteix

“No importa lo que usted sea o parezca, mientras alguien lo ame”

“Todo lo que hay en esta sala es comestible. Hasta yo lo soy. Pero eso sería canibalismo, queridos niños, y está mal visto en la mayoría de las sociedades” (Charlie y la fábrica de chocolate).


El 2016 es commemora el centenari del naixement de l’escriptor gal·lès Roald Dahl, autor entre d’altres de Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda, Les bruixes, El dit màgic i El Gran Amic Gegant, tots ells disponibles a la Biblioteca

Roald Dahl va néixer a Gal·les, al si d’una família acomodada. Amb set anys fou internat a una escola, on va patir el rígid sistema educatiu britànic, que reflectiria després en alguns dels seus llibres. Acabat el Batxillerat, va entrar a treballar a la Shell, la companyia multinacional petroliera, a Àfrica. En aquest continent és on li va sorprendre la Segona Guerra Mundial, en la qual va prendre part. Es va fer pilot de la Royal Air Force; va ser abatut en combat i va passar sis mesos hospitalitzat. Després el van destinar a Londres, i a Washington va començar a escriure les seves aventures de guerra. La seva incursió en la literatura infantil va estar motivada pels contes que explicava als seus quatre fills. Al 1964 va publicar la seva primera obra, Charlie i la fàbrica de xocolata. També va escriure guions per a pel·lícules; va concebre personatges famosos, com els Gremlins, i algunes de les seves obres s’han portat al cinema.

Molts dels llibres infantils de Roald Dalh han estat il·lustrats per  l’il·lustrador, escriptor i dibuixant britànic Quentin Blake. Al 2002 va obtenir el Premi Hans Christian Andersen, el millor reconeixement internacional per a il·lustradors de llibres infantils.

Per a saber més

També et pot interessar