Us apropem a la figura de Josep Fontana, historiador d’historiadors

Comparteix

Josep Fontana (Barcelona, 1931-2018) “roig i catalanista” tal i com es definia, va ser un dels historiadors catalans més prestigiosos. Fill d’un llibreter de vell, la seva trajectòria vital s’ha mogut al voltant del llibre, tant com a base per a la recerca com per l’impuls d’alguns projectes editorials i la direcció de diverses col·leccions.

Deixeble de Pierre Vilar, Ferran Soldevila i Jaume Vicens Vives es va especialitzar en història econòmica contemporània. Fou professor d’Història econòmica a la Universitat de Barcelona i catedràtic de la mateixa disciplina a les universitats de València i Autònoma de Barcelona. Va fundar i va dirigir l’Institut d’Història Jaume Vicens Vives, a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, fins a la seva jubilació en 2001. Fou doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, la Universitat de Valladolid i la Universitat de València.

Historiador marxista, militant compromès amb la resistència democràtica al franquisme i amb la causa del socialisme. Va militar al PSUC de la clandestinitat, però se’n va distanciar durant la Transició.

Josep Fontana, considerat un dels grans renovadors de la historiografia del nostre país. entenia que el seu ofici consistia a contribuir a explicar els problemes reals de la societat d’avui i d’ahir amb l’objectiu d’ajudar a resoldre’ls “treballant per elaborar una consciència col·lectiva”. Fontana va descobrir el gust per la història al principi dels cinquanta a les classes clandestines dels Estudis Universitaris Catalans que Ferran Soldevila feia en el menjador de casa seva. Tenia 20 anys. Després va venir la universitat i allí va trobar a Jaume Vicens Vives. De Soldevila va aprendre que un document una crònica eren testimoniatges humans, explicava en una entrevista en El Punt Avui; de Vicens Vives “que el treball de l’historiador no té sentit si no es fa pensant a servir al país”. De Pierre Vilar, un altre dels seus mestres, destacava que era el responsable del que avui entenem com el curs de la història de Catalunya, des de la baixa edat mitjana fins a principis del segle XIX.

De la seva extensa obra a la Biblioteca trobaràs.

La Época del liberalismo. Crítica/Marcial Pons, 2007

Per a saber més

Entrevista a Josep Fontana. Catalunya Ràdio – Mònica Terribas
Entrevista a Josep Fontana al programa Retrats de TV3 – Jaume Barberà
Entrevista a Josep Fontana al programa (S)avis – Josep Puigbó
Entrevista al programa Página 2
Conferència inaugural de la XXI Trobada de Barcelona “1914-2014 cent anys de guerra i pau” organitzada per la Fundació Justícia i Pau i Fundació per la Pau.

També et pot interessar