Club de lectura La campana de vidre de Sylvia Plath

Comparteix

El proper 30 d’octubre a les 19.30h les biblioteques d’Osona han programat una trobada literària conjunta, sumant-nos a Osona amb la salut mental. L’historiador Pasqual Bernat i la Infermera de Salut Mental d’Osona, Judith Pons, conduiran aquest acte dedicat a la novel·la La campana de vidre de l’escriptora nord-americana Sylvia Plath. Tindrà lloc al Teatre Eliseu de Roda de Ter.

Sobre Sylvia Plath

Sylvia Plath, va conrear la poesia, la prosa i l’assaig. Va néixer el 27 d’octubre de 1932 a Boston. Des de molt petita, va manifestar interès pel món de les lletres: el seu primer poema el va publicar amb només vuit anys d’edat i, des de llavors, va començar a explotar el seu talent literari a través de contes i versos que presentava en diverses revistes nord-americanes i que li van permetre aconseguir un cert èxit.

La jove Sylvia Plath que al 1955 ja patia trastorns mentals i tenia una conducta depressiva, es va graduar amb honors al Smith College, i havia estat tractada en una institució psiquiàtrica a causa d’un intent de suïcidi. Amb els seus desequilibris emocionals aparentment controlats i amb els seus estudis acabats, Plath va rebre una beca Fulbright, que li va permetre ampliar els seus coneixements a la Universitat de Cambridge. Allà va continuar amb la seva obra literària i va participar al diari universitari “Varsity”. En aquest entorn estudiantil, la poetessa va conèixer a l’anglès Ted Hughes, amb qui es va casar el 16 de juny de 1956 i va tenir dos fills, Frieda i Nicholas. Ja separada a causa d’una infidelitat del seu marit, amb dos nens al seu càrrec, malalta i gairebé sense diners, Sylvia Plath va tornar a pensar en el suïcidi. I així va ser com, l’11 de febrer de 1963, quan tenia només trenta anys i després d’haver-li preparat el desdejuni als seus fills, va acabar amb la seva vida asfixiant-se amb gas.

Dins del seu llegat literari, destaquen obres com “El colós”, “Ariel”, “Creuant l’aigua”, “Arbres d’hivern”, “La campana de cristall”, “Cartes a casa”, “Johnny Panic i la Bíblia de somnis” i “The magic mirror” (la seva tesi per al Smith College), entre d’altres. En matèria de guardons i reconeixements, cal destacar que, al 1982, a títol pòstum, se li va concedir a aquesta escriptora el Premi Pulitzer pels seus “Poemes complets”.

A la Biblioteca trobaràs

Antología / Sylvia Plath. Visor, 2003
El Vestit de color mostassa / Sylvia Plath. Cruïlla, 1998

Per a saber més

Sylvia Plath a Visat. La revista digital de literatura i traducció del PEN Català.
Sylvia Plath a El Cultural
Poemes de Sylvia Plath a A media voz.
Guia sobre Sylvia Plath, elaborada per la Biblioteca Joan Triadú de Vic.
Guia de lectura sobre els trastorns mentals, elaborada per la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

També et pot interessar