Najat El Hachmi retorna a la Biblioteca, en una visita especial, una conversa entre escriptora i psicòloga a partir de la novel·la la Filla estrangera

Comparteix

Iniciem l’any 2023 amb un club de lectura especial. L’escriptora Najat el Hachmi compartirà un temps amb nosaltres, el 12 de gener a les 18.30 h. Una conversa a dues veus, entre Najat el Hachmi i una psicòloga, que ens portaran a parlar de les experiències, emocions i valors que transmeten els personatges de la novel·la, La filla estrangera, i les diverses situacions que es presenten a l’obra.

Aquesta activitat literària es pot dur a terme gràcies al projecte, Llegim en valors. Una iniciativa de la Fundació Antigues Catalanes (FACC), que compta amb el suport de BBVA i la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Promoció Cultural.

A La filla estrangera (Edicions 62) amb més de dues-centes planes d’un monòleg interior, la protagonista, una noia nascuda al Marroc, que viu a Vic, ens porta a les tenebres del seu cor. Malgrat que ha estat una alumna brillant (obté una de les millors notes de la selectivitat), ha de decidir entre tirar endavant en la direcció del que marquen les normes no escrites de la societat d’acollida, i el que marca la tradició dels seus orígens.

L’automedicació, la depressió, la incapacitat d’expressar-se, de controlar la pròpia vida, d’elaborar perspectives de futur més o menys creïbles lliga als protagonistes, els condemna a la infelicitat. Només la rebel·lió és capaç de deslliurar l’individu de l’opressió, ni que sigui momentàniament. I això, malgrat que calgui lliurar a canvi part de la pròpia vida.

Sobre Najat El Hachmi

Najat El Hachmi va néixer al Marroc i als vuit anys es va traslladar amb la seva família a Vic, però podríem dir que ha fet de l’escriptura (i la lectura) la seva pròpia pàtria. Llicenciada en Filologia Àrab i col·laboradora en diversos mitjans, amb Jo també sóc catalana i amb L’últim patriarca va contribuir a visibilitzar la comunitat magribina en una Catalunya que encara no havia assumit la seva condició multicultural. Més tard vindrien l’erotisme en clau femenina de ‘La caçadora de cossos’ o els conflictes entre mares i filles a La filla estrangera. I ara, sempre inquieta i combativa, publica un assaig clar i contundent, on deixa clar que no vol que ningú parli en nom seu. 

A la Biblioteca trobaràs

Najat El Hachmi

També et pot interessar