Els apunts d’un taller d’escriputra creativa amb José Morellas

Comparteix

L’escriptor i professor de Laboratori de Lletres, José Morellas, autor de diverses novel·les, va ser l’encarregat de donar cos al taller d’escriptura que la Biblioteca va oferir en línia, el 19 de novembre. Tres hores on es va parlar d’escriptura, creativitat, metodologia, on es va escriure i parlar de llibres.

José Morellas va destacar la importància de crear un material bàsic per a construir una història, a través de les coses que coneixem. Un mètode per a aconseguir-ho és l’escriptura automàtica, que consisteix a escriure de forma contínua, sense aixecar el boli del paper, durant 10-20 minuts. Aquesta tècnica ens pot donar un material cru que pot ser inspirador per a desenvolupar més endavant una història. En l’ús d’aquesta metodologia no cal respectar gramàtica, ni conjugació verbal…

L’escriptor i professor també va introduir els conceptes de showing i telling. Cal ensenyar el que veiem que passa, però no la interpretació que fem de la història. Serà el lector qui extregui el seu sentit. Quan mostrem, els adjectius sobren, perquè la història soni més àgil i directe. Cal escriure utilitzant els cinc sentits perquè el lector pugui: olorar, tocar, veure… però sense que ningú li expliqui res. José Morellas va fer visible la importància d’evitar les parts explicades. Les reflexions i les digressions han de ser molt bones perquè enriqueixin la història. Escriure és mostrar accions i detalls.

El taller d’escriptura creativa també va comptar amb una part pràctica. Es va escriure un “pre-conte”, a través de la proposta d’un material bàsic, pensant en una fotografia i/o un record. El breu relat es va analitzar posteriorment. Dels exercicis es va desprendre la necessitat d’acció i de conflicte en qualsevol història.

El segon exercici va consistir a crear un esbòs d’un personatge sense utilitzar cap adjectiu, pensant en algú que ha format part de la nostra vida i en algun fet que ens va fer veure com era aquesta persona. L’exercici pretenia que es mostrés al personatge a través de les seves accions, deixant espai al lector per a interpretar.

Durant el taller d’escriptura es va parlar d’autores i de llibres, perquè llegir i fixar-se en com es fa, és assistir a un taller literari en si mateix. Van aparèixer noms com Natalie Goldberg, Ray Bradbury i el seu Zen en l’art d’escriure, Raymond Carver, Eloy Tizón, Lucía Berlin i el Manual para mujeres de limpieza, Memorias de Adriano de Margarite Yourcenar, Jaume Cabré, Mercè Rodoreda, McCarthy, Irene Solà, Agota Kristof, Richard Brautigan, Antonio Gamoneda i Clarice Lispector, entre d’altres.

A la Biblioteca hem seleccionat alguns dels llibres que van aparèixer. Si en algun moment has pensat a escriure, nosaltres t’oferim el primer material.

L’acte, realitzat en format virtual es va dur a terme gràcies a Laboratori de lletres i Bibliolab de les biblioteques xbm.

Per a saber més

José Morella
Novel·les de José Morella a les biblioteques xbm.
Laboratori de Lletres. Escola d’escriptura a Barcelona
Bibliolab. Bibliotequesxbm

També et pot interessar