Jean–Claude Carrière, adéu a un narrador d’històries

Comparteix

«Repetir tres veces en voz alta cada mañana aquella frase de Chejov: «Lo mejor es evitar toda descripción de un estado del alma. Hay que intentar hacerlo comprensible por las acciones de los héroes.» Jean-Claude Carrière al llibre, Práctica del guión cinematográfico.

El 8 de febrer va morir l’escriptor, guionista, lletrista i director francès, Jean-Claude Carrière. Nascut el 1931 en el si d’una família de viticultors de Colombières-sur-Orb, va estudiar batxiller en literatura i un màster en història, però va abandonar ràpidament la seva vocació d’historiador pel dibuix i l’escriptura.

Jean-Claude Carrière va col·laborar amb Buñuel durant l’última etapa del cineasta. Fou coautor de sis guions (entre el 1964 i el 1977) i redactor de Mi último suspiro, un llibre que recull les memòries de Buñuel i que trobaràs a la Biblioteca. A Carrière se li atribueix el petit inventari de les cinc obsessions de Buñuel: Déu, la mort, les dones, el vi i els somnis. Carrière és també autor del llibre El Círculo de los mentirosos, publicat per l’editorial Lumen.

Carrière ha participat com a escriptor a 141 pel·lícules, on destaquen, el seu treball com a guionista de Luis Buñuel amb les pel·lícules: “Belle de Jour” (1967), ““La vía láctea” (1969), “El Discreto encanto de la burguesía” (1972), “El fantasma de la libertad” (1974), “Ese Oscuro Objeto del Deseo” (1977). Va escriure també “El Tambor de Hojalata” (1979) dirigida por Volker Schlondorff, “Cyrano de Bergerac” (1990) dirigida per Jean-Paul Rappeneau, “Els fantasmes de Goya” (2006) de Milos Formen, el seu treball amb Michael Haneke a “La Cinta Blanca” (2009), o “El artista y la modelo” (2012) de Fernando Trueba.

«Que existen reglas, nadie lo duda. Por otra parte, son muy sencillas y pueden resumirse en una sola obligación: Cautivar y mantener la atención del espectador. Esta regla vale para todas las historias concebibles e incluso para las no-historias, para las ausencias de historias. Si un autor solo escribe para sí mismo, que no venga a quejarse de estar solo. Puede ser cierto, como se lee en los manuales, que se necesite una acción fuerte en los tres primeros minutos, un sobresalto inesperado al final del acto primero, un golpe por aquí, un respiro por allá… Pero también es cierto lo contrario. Desde hace mucho tiempo, las reglas dramáticas, como todas las reglas, están siendo violadas. Desde hace mucho tiempo, por ejemplo Shakespeare, era criticado por Boileau por modificar las reglas!»

Us deixem amb una master class que Jean-Claude Carrière va realitzar a Casa America, “Inventor de lenguajes, contador de historias”, on reflexiona sobre el cinema com a llenguatge, sobre la “invenció” dels nous llenguatges del segle vint, i la seva presència i interacció en l’univers de les imatges audiovisuals.

També et pot interessar