Identitats ocultes i jugant amb la igualtat, una exposició i una gimcana en commemoració del 25N

Comparteix

Lector, lectora: el eje de la vida es el amor; quieres vivir, ama; sé
mediocre o lumbrera, perfecto o lleno de defectos, pero ama; ama al
individuo o a la sociedad, consagra tu vida a un ideal de cariño.
Ama, lector, ama en todas las épocas de tu vida;
desde la cuna al sepulcro sea toda ella consagrada al amor, y al
despedirte de la vida, lanza al espacio un beso de amor que vibre y
repercuta por todos los ámbitos de la tierra.

Antonia Maymón (Anarquista, mestra, naturista)

La Biblioteca i la Ludoteca es sumen a la commemoració del 25N organitzant una exposició documental, Identitats ocultes, i una gimcana, Jugant amb la igualtat, on personatges dels contes tradicionals com la caputxeta, en patufet o els tres porquets cobren vida.

Identitats ocultes és una mostra documental, que podreu veure des del 25 de novembre fins al 13 de desembre. Una selecció acurada de llibres i recursos, sobre dones que han treballat pel canvi, individual i col·lectiu, per a ser elles mateixes i acabar amb els “impossibles”. El llibre Artemisa, de la doctora en medicina i psiquiatre Jean Shinoda Bolen, és el seu fil conductor. Artemisa és un dels mites que representa la personalitat de la dona rebel, l’activista, la que no es resigna i desitja canviar el món, la que alberga en el seu interior un “esperit indòmit”.

El 25N t’espera Jugant amb la igualtat, una gimcana realitzada per la Ludoteca Jocs, on alguns protagonistes dels contes tradicionals, ens conviden a descobrir un dels seus secrets. La gimcana amb tres itineraris, que s’inicien a les diferents escoles del municipi i acaben a la Biblioteca, ens portaran a través de pistes, a un final sorprenent.

Més enllà dels actes organitzats per la Biblioteca i la Ludoteca, Tona commemora el Dia Internacional amb actes que van des del 23 de novembre i fins al 10 de desembre, com el Docs Barcelona del mes amb la projecció de Cachada de Marlén Viñayo, lectura de manifest i col·loqui, una passejada urbana a espais de dones de Tona o teatre social i ciberviolències a càrrec de Kaleidoscope de Vida, entre d’altres.

El 25N es commemora després del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica a 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Manifest 2020

També et pot interessar