El químic i filòsof, Santiago López Petit, amb nosaltres, al darrer club de lectura del 2022

Comparteix

Reserva’t aquesta data, 15 de desembre 18.30 h. El filòsof i químic, Santiago López Petit estarà a la Biblioteca, en una conversa que girarà entorn de la seva novel·la filosòfica, Tan a prop de la vida (Raig Verd, 2021). Una obra que reflexiona sobre el nostre model de vida, que ens porta fins i tot a vendre’ns com a marca individual. Santiago López Petit reuneix en aquesta història el seu pensament filosòfic i la seva experiència en la derrota del moviment obrer, que es veu i es viu en el mateix fet de buscar feina i tan sols trobar precarietat.

Aquesta trobada es realitza gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes i el seu programa, Lletres en Viu.


Santiago López Petit

Químic i filòsof, Santiago López Petit (Barcelona 1950) fou militant de l’autonomia obrera als anys setanta, quan treballava com a químic en una empresa de vidre. Després de la crisi de la lluita obrera de finals de la dècada, dedicà els seus esforços a la filosofia crítica. Influenciat pel postestructuralisme francès (sobretot Foucault i Deleuze) i el marxisme heterodox italià (Panzieri, Tronti, Negri…), en les seves obres filosòfiques mena una crítica radical al present. Va estar com a professor de filosofia contemporània a la UB, entre l’any 1989 i 2013, col·laborador amb Espai en Blanc i l’arxiu digital de l’autonomia obrera.

Va publicar juntament amb J. A. Díaz el llibre Crítica a l’esquerra autoritària a Catalunya 1967-1974 (Paris, Rodo Ibèric, 1974) que suposava una crítica a la forma partit hegemònica en la resistència antifranquista. Posteriorment va estudiar filosofia. Amb la seva tesi doctoral Entre l’ésser i el poder va intentar explicar la derrota de la classe treballadora com a subjecte polític.

En el seu últim llibre Fills de la nit convergeixen totes les reflexions elaborades durant més de trenta anys. Comença com un relat autobiogràfic que narra un procés de destrucció causat per la malaltia. Ara voler viure és la mateixa malaltia, però també una manera de desafiar el món. La pregunta com atacar la realitat?, es planteja des del propi cos: com travessar la nit quan la nit es porta damunt?, i la resposta és molt concreta: voler viure es converteix en desafiament quan ens assumim com a anomalia, quan lluitem a mort amb la vida.

Ha impulsat i continua fent-ho iniciatives col·lectives com Dinero gratis, Espai en blanc que conjuminen crítica radical i experimentació.


Per a saber més

Textos de Santiago López Petit
Llibres de Santiago López Petit
Entrevistes a Santiago López Petit
Vídeos de Santiago López Petit

També et pot interessar