El plaer de parlar sobre la novel·la Gina, amb Vanessa Moreno de l’Altra Editorial

Comparteix

La Biblioteca en els darrers temps, ha volgut donar un impuls al Club de lectura, enriquint-lo amb la visita d’escriptores i escriptors o veus que coneixen les obres, de ben a prop. En aquesta penúltima edició del Club lector, abans de l’inici i pausa de l’estiu, la presència de l’autora ebrenca Maria Climent no va ser possible, per incompatibilitat d’agenda i horaris. Això ens va portar a convidar a l’Altra Editorial, per a endinsar-nos en aquest debut literari, Gina, en la història i els seus personatges. La visita de Vanessa Moreno ens va enamorar, com sovint fan aquelles persones que estimen la literatura, allò que fan i d’allò de què parlen.

La cap de premsa de l’Altra Editorial, Vanessa Moreno, ens va explicar com van descobrir a Maria Climent, de l’oralitat de la novel·la (en llegir-la és com si sentíssim a la mateixa Gina parlant-nos), de la forma en com està narrada, del seu ritme, del llenguatge i l’ús d’un català no estàndard. Malgrat la duresa sobre què parteix la novel·la, un diagnòstic d’esclerosi múltiple unit a la urgència de ser mare, per la incompatibilitat amb el tractament de la malaltia, és travessada per un toc d’humor.

Gina és una novel·la vivencial, que parteix del diagnòstic d’una malaltia, però que no esdevé una novel·la sobre l’esclerosi, sinó sobre la recerca de la felicitat, en circumstàncies complicades. Gina és també una història generacional, que és molt probable que connecti amb el públic jove-adult, per la proximitat amb la visió/vida de la protagonista.

La trobada literària porta a parlar d’altres personatges que apareixen en la història, Elisabet, Lucia… personatges femenins que es creuen en la vida de Gina, i de com la protagonista acaba vivint al dia i deixant que la vida s’obri al pas.

També vam tenir temps per a parlar sobre Maria Climent i els seus articles a Catorze, de les vuit edicions de Gina, d’audiollibres, de l’escriptura i de la lectura en veu alta, i de l’ofici d’editor des de la posició de l’Altra Editorial. Una empresa de la cultura que cerca noves veus en català, que edita entre 12 i 15 referències anuals, que promou el premi Documenta de narrativa, juntament amb la llibreria Documenta, destinat a un text narratiu inèdit escrit en català i realitzat per un autor menor de 35 anys…

A través del diàleg amb els participants, Vanessa Moreno també va parlar de com reben originals, del catàleg de l’Altra Editorial, i d’algunes de les seves autores com Maggie O’Farrell (“Hamnet”), Lucia Berlin (“Manual per a dones de fer feines”), Shirley Jackson, Xavier Mas Craviotto (“La mort lenta”), Nora Ephron (“No me’n recordo de res”), i de la seva estimada, Vivian Gornick (“Vincles ferotges”, “La dona singular i la ciutat”) una periodista jueva, que parla de feminisme a la Nova York dels anys setenta, i fora de catàleg, la premi Nobel Annie Ernaux “No he salido de mi noche”, un adéu a la seva mare, i “Els anys”, un llibre lluminós, com lluminosa va ser aquesta trobada.

També et pot interessar