Club de lectura, Los Renglones torcidos de Dios

Comparteix

Iniciem la temporada del club de lectura amb la novel·la Los Renglones torcidos de Dios de l’escriptor Torcuato Luca de Tena. Aquest primer club de lectura organitzat per les biblioteques d’Osona i Osona Salut Mental amb el suport de la Diputació de Barcelona, vol commemorar el dia de la Salut mental. L’acte que tindrà lloc en aquesta ocasió a la Biblioteca Antoni Pladevall de Taradell, es realitzarà el proper 3 d’octubre a les 19.30h i comptarà amb els comentaris del psiquiatre del Consorci Hospitalari de Vic, Daniel Rodrigo Jiménez Aranguren i de Pasqual Bernat.

Sobre l’autor, Torcuato Luca de Tena

Torcuato Luca de Tena, nascut a Madrid el 9 de juny de 1923, va ser un escriptor, periodista i assagista espanyol, membre d’una coneguda família monàrquica que ha prestat rellevants serveis a la causa de la Corona espanyola. Llicenciat en Dret per les Universitats de Madrid i de Santiago de Xile, va ser corresponsal de premsa, comentarista polític i director del diari ABC de 1952 a 1954 i de 1962 a 1975. fundat pel seu pare. En una primera etapa d’activitat literària va produir reportatges novel·lats, com Mrs. Thompson, su mundo y yo (1952); relats, La otra vida del capitán Contreras (1953), una barreja d’història i fantasía, i assajos; La prensa ante las masas (1952) o Los mil y un descubrimientos de América (1968). És autor de nombroses novel·les, entre d’altres: Edad prohibida (1958), La mujer de otro (Premio Planeta 1961), Embajador en el infierno (Premio Nacional de Literatura 1961), La brújula loca (1965), Pepa Niebla (Premio Ateneo de Sevilla, 1970), Señor ex ministro (1977), Los renglones torcidos de Dios (1979, un dels seus grans èxits), Los hijos de la lluvia (1986), El futuro fue ayer (1987), La llamada (1994) i Paisaje con muñeca rota (1996). També ha publicat memòries, Franco si… pero (1993); assajos, América y sus enigmas (1992);  i fins i tot un inici d’autobiografia a Papeles para la pequeña y la gran historia (1991). Membre de la Real Acadèmia Espanyola, ha estrenat algunes obres dramàtiques: Hay una luz sobre la cama (1969), El triunfador (1971) y Visita inmoral o la hija de los embajadores (1975). Va morir al juny de 1999.

Sobre, Los Renglones torcidos de Dios

Alice Gould és ingressada en un sanatori mental. En el seu deliri, creu ser una investigadora privada a càrrec d’un equip de detectius dedicats a establir complicats casos. Segons una carta del seu metge particular, la realitat és una altra: la seva paranoica obsessió és atemptar contra la vida del seu marit. L’extrema intel·ligència d’aquesta dona i la seva actitud aparentment normal confondran als metges fins al punt de no saber amb certesa si Alice ha estat ingressada injustament o en realitat pateix un greu i perillós trastorn psicològic.

Amb la finalitat de documentar-se adequadament, l’autor es va internar durant 18 dies en una institució psiquiàtrica, on va conviure directament amb malalts mentals que van servir de base per a la creació dels personatges de l’obra. La profunda influència de les seves experiències dins de l’hospital psiquiàtric va inspirar la dedicatòria del llibre: “Los renglones torcidos de Dios son, en verdad, muy torcidos. Unos hombres y unas mujeres ejemplares, tenaces y hasta heroicos, pretenden enderezarlos. A veces lo consiguen. La profunda admiración que me produjo su labor durante mi estadía voluntaria en un hospital psiquiátrico acreció la gratitud y el respeto que siempre experimenté por la clase médica. De aquí que dedique estas páginas a los médicos, a los enfermeros y enfermeras, a los vigilantes, cuidadores y demás profesionales que emplean sus vidas en el noble y esforzado servicio de los más desventurados errores de la Naturaleza”.

A la Biblioteca trobaràs

Los Renglones torcidos de Dios / Torcuato Luca de Tena. Barcelona: Planeta, 2004
El Fabricante de sueños / Torcuato Luca de Tena. Madrid: SM, 2003

També et pot interessar