Club de lectura amb la visita del professor Joan Trabal

Comparteix

El proper Club de lectura que tindrà lloc el 10 d’abril està dedicat a la novel·la El Caballero de la Carreta de l’escriptor francès Chrétien de Troyes. L’obra serà comentada pel professor Joan Trabal. Us recordem que ja disposeu dels exemplars a la Biblioteca.

Sobre l’autor, Chrétien de Troyes

Chrétien de Troyes va néixer el 1135 probablement en una família de jueus conversos de la baixa noblesa a la ciutat de Troyes, tot i que cap document ho certifica. Malgrat que està considerat el creador de la novel·la moderna i un dels escriptors més importants de la literatura francesa, hi ha molt poques dades autobiogràfiques d’aquest autor.
Va estudiar llengües clàssiques, inclòs el grec. A més, la quantitat d’al·lusions al món clàssic i a referents propis del clergat demostren que va rebre amplis estudis. Abans d’entrar en una orde monàstica es va orientar gràcies al seu talent a una carrera com a clergue a la Cort de Maria de França.
Les seves obres van ser escrites al segle XII (entre 1164 i 1190) i van ser patrocinades per Maria de França i Felip d’Alsàcia (comte de Flandes). Les obres estan escrites en versos octosïl·labs i la seva temàtica gira al voltant del cicle artúric o matèria de Bretanya i es classifiquen dins la novel·la de cavalleries clàssica, farcida d’elements meravellosos on el protagonista és un cavaller errant que viu aventures extraordinàries. Un tema comú és el símbol medieval del Sant Graal. D’altra banda, és un dels primers autors de llibres de cavalleries i realitza una descripció refinada dels sentiments humans, també denuncia les injustícies socials.
Cinc de les seves novel·les que ens han arribat són Érec i Écnide, Cligés, Lancelot o el Cavaller de la Carreta, Yvain o el Cavaller del Lleó, Perceval o el Conte del Graal.
La seva primera novel·la és Érec i Écnide (1170), on plantja un conflicte entre els valors cavallerescos i l’amor. L’amor també apareix en Cligés o la falsa morta (1176), on la seva força és tal que aconsegueix aliats fins i tot per superar la propia mort.
Les seves novel·les més cèlebres, que són complementàries tant pel seu tema com per la seva factura, són Lancelot i Yvain (1175). En la primera tracta de l’oposició moral entre el sentit de l’honor i la passió adúltera. La segona parla de la dificultat de conciliar l’aventura cavalleresca i l’amor conjugal.
Chrétien de Troyes va morir el 1190.

Sobre la novel·la, El Caballero de la Carreta

El Caballero de la Carreta (1170) és un roman, conclòs pel deixeble de Chrétien Godofredo de Leigni, que parla de la glorificació dels valents cavallers de la Taula Rodona conformant en la matèria artúrica un model literari procedent tant de l’element fabulós d’arrels cèltiques com de l’univers cortès en el qual l’autor l’inscriu. Presenta similituds amb la llegenda de Tristany i se sol considerar que Chrétien va escriure l’obra per encàrrec de Maria de França, la cort de la qual era un centre difusor dels valors de l’amor cortès, i que li hauria imposat el tema i el to del relat. 
Aquesta novel·la narra les aventures del cavaller Lancelot en busca de la reina Ginebra, presonera de Meleagant, i constitueix un clar exemple de l’amor cortès, el tòpic de la literatura medieval en el qual s’exposa la relació entre un amant i la seva dama. En aquesta obra, la reina Ginebra, esposa del rei Artús, és raptada i diversos cavallers han d’acudir a alliberar-la del seu raptor Meleagant. Per tenir èxit Lancelot ha de portar a terme nombroses proeses i sacrificis, que constitueixen proves del seu procés iniciàtic.

Per a saber més

https://www.sarasuati.com/simbologia-de-l%E2%80%99espai-en-chretien-de-troyes/


També et pot interessar