Header AD

Gladius hispaniensis, un tresor del Camp de les Lloses

Fins al 27 de gener es pot visitar Gladius hispaniensis al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses. "L'espasa" de ferro (125-80 aC), trobada l'any 2013 al jaciment és un autèntic "tresor". "Només hi ha constància d’una troballa semblant a Empúries”, segons les codirectores de les excavacions, Imma Mestres i Montserrat Duran. Restaurada per l'especialista Alejandra Balboa, viatjarà a Madrid on formarà part d’una exposició sobre l’armament romà dels Escipions al Museo de Arqueología Regional de Alcalà de Henares.

El gladius hispaniensis presenta una fulla d’una longitud de 60cm. Les anàlisis metal·logràfiques indiquen que en el mànec o “empunyadura” hi havia enrotllada una fulla de palma que fixava aquesta part de l’espasa. El gladius hispaniensis fou adoptada pels romans a Hispània a partir de la conquesta ( III-II aC), deriva d’un prototipus tardà d’espasa de “La Tene I“ que coneixen els pobles ibers a partir del s.IV aC i que evolucionà cap aquest model, molt eficaç en combat i d’alta qualitat de forja.

El Camp de les Lloses va ser un assentament relacionat amb les legions romanes que, en l’època republicana, protegien la construcció de noves vies de comunicació.


Gladius hispaniensis, un tresor del Camp de les Lloses Gladius hispaniensis, un tresor del Camp de les Lloses Reviewed by Biblioteca Caterina Figueras on 7:00 Rating: 5

Cap comentari

Post AD