Header AD

Avui parlem d'escultura

Avui dediquem aquest post a dos escultors barcelonins que han desenvolupat el seu art al voltant de l'escultura i que alhora han tingut contacte amb altres disciplines com l'escenografia en projectes de teatre i òpera. Parlem de Jaume Plensa i Nico Nubiola. 

Jaume Plensa

L'escultor Jaume Plensa i Suñé apareixerà avui divendres al programa de documentals Imprescindibles que ens aproparà a un dels màxims exponents de l'escena escultòrica actual, conegut internacionalment pel seu compromís amb l'art en espais públics. El documental permetrà presenciar la preparació i inauguració de dos dels projectes més rellevants que ha realitzat, Dream una peça de marbre de 20 metres d'alçada que va idear per a un espai públic als afores d'un poble anglès; i la peça In the midst of dreams, una exposició integrada per tres grans escultures de polièster i tres d'alabastre, per la Lelong Galerie de Nova York. 

Jaume Plensa va estudiar art a l'Escola de la Llotja de Barcelona i a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Des de 1980, després de la seva primera exposició a Barcelona, l'artista va viure i treballar a diverses capitals europees com ara Berlín, Brussel·les i París. També va residir un temps a Anglaterra convidat per l'Institut Henry Moore. Va treballar a l'Escola Nacional de Belles Arts de París entre 1992 i 1993 on ensenyà escultura. L'any 1997 fou guardonat amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya. Del novembre de 2009 al maig de 2010 es dedica a l'ensenyament a l'Escola de l'Institut d'Art de Chicago als Estats Units. Al 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment viu entre Barcelona i París, tot i que té el taller a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). És conegut majoritàriament per les seves grans escultures formades per lletres i números, encara que també treballa altres materials com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l'alabastre o la fusta.

Nico Nubiola

L'escultor Nico Nubiola estudia procediments escultòrics a l'Escola Llotja de Barcelona. Entre 1986 i 1990 realitza accions pictòric-espectaculars amb el col·lectiu Gegant a Barcelona, Lleida, Santiago de Compostel·la i Yokohama (Japó). Entre 1993 i 1996 realitza exposicions col·lectives autogestionades amb el titol Where the hell is San Paulino? a Barcelona. També ha dissenyat i realitzat escenografies i escultures per a teatre, dansa i òpera, entre d'altres, per a: Calixto Bieito, Els Rinos, JJOO B’92, La Fura dels Baus, Sol Picó, General Elèctrica de Barcelona, Expo’98 Lisboa i Blat Limpo de Portugal. Destaca la figura de l'òpera El gran macabra estrenada al Liceu i el cavall de fusta de Tirant lo blanc estrenat al Romea. Actualment viu a Llançà, on té un taller d'escultura. Nubiola és conegut principalment pel seu virtuosisme amb la fusta, però no renuncia a treballar amb altres elements com la resina, el metall, el porexpan o l’escuma. 

A la Biblioteca trobaràs

Conceptos fundamentales del lenguaje escultórico / Paris Matía Martín. Akal, 2006
La Escultura. Carroggio, 1991
Pasajes de la escultura moderna / Rosalind E. Krauss. Akal, 2002
La Escultura y el oficio de escultor / Javier Sauras. Ediciones del Serbal, 2003Avui parlem d'escultura Avui parlem d'escultura Reviewed by Biblioteca Caterina Figueras on 6:30 Rating: 5

Cap comentari

Post AD