Header AD

Jose Luis Sampedro guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres 2011L'escriptor, economista i acadèmic José Luis Sampedro (1917), ha estat guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles en reconeixement a la seva trajectòria literària.

José Luis Sampedro va nèixer a Barcelona. Va exercir la docència a la Universitat de Manchester i va ser catedràtic d'estructura econòmica a la Universitat Complutense de Madrid (1955-1969); també va exercir com a sotsdirector (1962-1969) i assessor (1979-1981) del Banc Exterior d'Espanya, sent senador per designació real (1977-1979). S'ha ocupat de diversos aspectes de l'activitat econòmica, especialment de la política industrial i de la dinàmica interna de l'economia. Entre les seves obres econòmiques podem destacar: Principios prácticos de localización industrial (1957), Realidad económica y análisis estructural (1959), Conciencia del subdesarrollo (1973), Las fuerzas de nuestro tiempo (1967) e Inflación: una versión completa (1976).  És un novel·lista molt prolífic, de notòria popularitat i continus èxits. De les seves obres literàries es poden destacar: Congreso en Estocolmo (1952), El río que nos lleva (1962), El cabello desnudo (1976), Octubre, octubre (1982), La sonrisa etrusca (1985), La vieja sirena (1990) y Real sitio (1993).

José Luis Sampedro va començar a escriure a la revista "Uno", influenciat pel descobriment d'alguns dels escriptors que van despertar la seva admiració. Entre ells figuren Azorín, Miguel de Unamuno i Pío Baroja, però també novel·listes angleses com Jane Austen, les germanes Brönte o Virginia Wolf. Els contes de Maupassant, Chéjov i Katherine Mansfield van ser una altra de les influències, no obstant això, si hagués de signar una obra, estamparia la seva rúbrica sense dubtar-ho en El principito, de Antoine de Saint-Exupéry, per ser un conte infantil i un autèntic oracle al mateix temps. És considerat un dels valors més sòlids de la seva generació. Des de 1990 és membre de la Real Acadèmia Espanyola.
A finals dels 90 es va casar amb l'escriptora, poetisa i traductora Olga Lucas Torre, amb qui ha escrit llibres conjuntament. Brillantment lúcid, ja gairebé centenari, exerceix el seu humanisme crític sobre la decadència moral i social d'Occident, del neoliberalisme i les brutalitats del capitalisme salvatge.

Des de la Biblioteca sense dubte, us encoratgem a que us apropeu a la seva obra. 

Per a saber més

Videos dentrevistes a Jose Luis Sampedro de diferents mitjans

A la Biblioteca trobaràs

Escribir es vivir / José Luis Sampedro, con la colaboración de Olga Lucas
Barcelona: Random House Mondadori, 2005

El Mercado y la globalización / José Luis Sampedro; ilustraciones de Sequeiros
Barcelona: Destino, 2002

La Ciència i la vida / Valentí Fuster, José Luis Sampedro, amb Olga Lucas
Barcelona: Rosa dels Vents, 2008

El Amante lesbiano / José Luis Sampedro
Barcelona: Plaza & Janés, 2001

La Senda del Drago / José Luis Sampedro
Barcelona: Plaza & Janés, 2006

La Sonrisa etrusca / José Luis Sampedro
Barcelona: RBA, 1993

Economía humanista: algo más que cifras / José Luis Sampedo ; introducción de Carlos Berzosa ; selección de textos de Carlos Berzosa y Olga Lucas
Barcelona: Debate, 2009


Jose Luis Sampedro guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres 2011 Jose Luis Sampedro guardonat amb el Premi Nacional de les Lletres 2011 Reviewed by Biblioteca Caterina Figueras on 9:00 Rating: 5

Cap comentari

Post AD